De stad Essen

De Duitse stad Essen ligt in het Ruhrgebied, in de deelstaat Nordrhein-Westfalen. Essen telt ruim 570.000 inwoners. Het is geen stad met een fraai historisch centrum. Zoals zoveel steden in het Ruhrgebied is Essen in de Tweede Wereldoorlog grotendeels platgebombardeerd. Toch valt er nog genoeg te beleven. Wie Essen met de auto wil bezoeken, moet een Milieusticker Duitsland aanschaffen.

Als een Phoenix uit de Kohlenpott

Hoewel de stad Essen oud is, het werd gesticht in het jaar 845, begon het pas in de 19de eeuw uit te groeien tot een stad van betekenis. Dat kwam vooral door de industriële revolutie. Grote bedrijven vestigden zich in de stad, zoals het staalbedrijf Krupp. Ook ontstonden er grote kolenmijnen, die het Ruhrgebied de bijnaam “Kohlenpott” opleverden. De mijn Zeche Zollverein is een bezienswaardig overblijfsel uit die tijd. Hij behoort nu tot het UNESCO Werelderfgoed.

Een bezoek waard in Essen

Na de Tweede Wereldoorlog lag Essen er verslagen en plat gebombardeerd bij. Uit de as verrees als een Phoenix een moderne stad, met veel hoogbouw en gericht op dienstverlening in cultuur. Op cultureel gebied is er dan ook veel te beleven:

  • In Villa Hügel, de gigantische villa waar vroeger de familie Krupp woonde, zijn regelmatig tentoonstellingen.
  • Het Aalto Theater, prachtig vormgegeven door de Finse architect Alvar Aalto, is het toneel voor met name opera- en balletvoorstellingen.
  • De Grugahalle is het podium voor grote evenementen. In dit beursgebouw uit 1958 kunnen tot 10.000 bezoekers ontvangen worden.
  • In het Museum Folkwang hangt een mooie collectie schilderkunst, grafiek en fotografie.

Is er dan niets overgebleven van voor de oorlog? Toch wel. Zoals in zoveel steden zijn ook in de stad Essen veel kerken gespaard gebleven. De Dom is de meest prominente daarvan.

Een groene kern in het Ruhrgebied

Essen is een groene stad, de groenste van het Ruhrgebied. Er zijn opmerkelijk veel parken te vinden, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Met name het Grugapark, vlak bij het centrum, is bekend. Zo veel groen is des te opmerkelijker als je beseft dat Essen ligt in de grootste agglomeratie van Duitsland. In een straal van 50 km rondom de stad wonen 9 miljoen mensen.

Een bezoek aan de stad Essen

Een stedentrip naar Essen is zeker de moeite waard, ondanks het gebrek aan een historisch centrum. Hotelaccommodatie is er ruim voldoende. Op cultureel gebied is er veel te beleven en winkelen kan er uitstekend. Wel moet de bezoeker die met de auto komt er aan denken de Milieusticker Duitsland aan te schaffen. Deze is sinds 2008 verplicht in de Duitse milieu zones. Een Milieusticker Duitsland aanvragen kun je eenvoudig via deze website doen.