De stad Frankfurt am Main

Frankfurt am Main is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Hessen. Het kan verwarrend zijn want Duitsland kent ook Franfurt am Oder, de stad die in de deelstaat Brandenburg ligt. Het westelijke Frankfurt am Main is het financiële hart van zowel Duitsland als van de Europese Unie. Naast de Duitse Bundesbank is in deze stad ook de European Central Bank, de ECB, gevestigd, van waaruit het monetaire beleid van de EU gestalte gegeven wordt. Dit alles heeft van de stad, die met circa driekwart miljoen inwoners niet zo groot is, toch een ware wereldstad gemaakt.

Frankfurt

Een van de beroemdste gebouwen in Frankfurt am Main is de zogenaamde Römer, het schitterende Middeleeuwse stadhuis dat als bijnaam "de Romeinen" gekregen heeft. Deze Römer is aan de Römerplatz te vinden, waar het ene naast het andere prachtige Middeleeuwse huis om aandacht vraagt. De oude stad is herkenbaar aan de delen van de stadsmuur die nog te bezichtigen zijn. Houd wel rekening met het feit dat in Duitse steden veelal de milieusticker Duitsland verplicht is en dat het mogelijk is dat oudere auto's, zelfs als ze van een sticker voorzien zijn, niet het centrum binnen mogen.

Geschiedenis

Frankfurt am Main is een stad met een oude geschiedenis, die al uit de steentijd stamt en die zo'n 2000 jaar geleden door de Romeinen bewoond werd. Veel van die historie is in de Altstadt, het oude centrum, terug te vinden. Hier staat ook het woonhuis waar de grote dichter Wolfgang von Goethe ooit verbleef. Verder herinnert de oude Opera aan die glorieuze tijden, waarvan in het historisch museum veel terug te vinden is. Uiteraard is een bezoek aan het nieuwe ECB gebouw een van de dingen die bijna verplicht zijn. Al is het maar omdat men thuis zal vragen of het echt zo groot en zo duur is. Gelukkig is het openbaar vervoer in de stad uitstekend, waardoor de drukke wegen gemeden kunnen worden.

Groen

Een van de redenen dat een milieusticker Duitsland verplicht is, is dat de stad erg aan zijn groen gehecht is. Er zijn heel wat parken te vinden, waarvan de Palmengarten en de aangrenzende botanische tuin van de Goethe universiteit een bezoek meer dan waard zijn. Dat geldt overigens ook voor de Alte Brücke die het centrum van de stad met het stadsdeel Sachsenhausen verbindt. Deze brug dateert uit de 11e eeuw en is gedurende zijn leven al heel wat keren vernield en in zijn oude pracht hersteld. Frankfurt am Main is uiteraard een stad waar je prima kunt shoppen of, bij de zeer exclusieve winkels, kunt genieten van al het moois dat men aanbiedt. Het is een gezellige stad die heel veel te bieden heeft en waar je je gewoonweg nooit verveelt.