De stad Stuttgart

Stuttgart is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Het is met ruim 600.000 inwoners de zesde stad van Duitsland. Stuttgart is een echte industriestad en als zoveel Duitse industriesteden heeft het veel geleden van bombardementen in de Tweede wereldoorlog. Na de oorlog bleek dat meer dan de helft van de bebouwing van Stuttgart verwoest was. Toch is het nog steeds een interessante stad om te bezoeken.

Stuttgart autostad

Wie Stuttgart zegt, zegt auto’s. In Duitsland hebben de Stuttgarters de reputatie van snelheidsduivels op de Autobahn. Hoe kan het ook anders, als jouw stad de bakermat is van Mercedes en Porsche. Bij een bezoek aan Stuttgart moeten dan ook zeker het Mercedes Museum en het Porsche Museum aangedaan worden.

Wat je ook moet zien in Stuttgart

Behalve deze twee automusea is er nog heel wat meer te zien in Stuttgart:

  • Vlak bij het Mercedes Museum ligt dierentuin annex botanische tuin Wilhelma.
  • De Weissenhofsiedlung, in het stadsdeel Weissenhof, is een mooi voorbeeld van de architectuurstroming Het Nieuwe Bouwen uit 1927. Er staat werk van o.a. Le Corbusier, Walter Gropius en Mies van der Rohe.
  • In het centrum van de stad ligt het Neues Schloss aan de Schlossplatz, de “place to be” op het gebied van culinair genieten. Vlak daarnaast liggen het Altes Schloss, met oudheidkundig museum, en het Kunstmuseum Stuttgart.
  • Een van de wijken die gespaard zijn gebleven in de Tweede Wereldoorlog is de 14de eeuwse Bohnenviertel, tegenwoordig de rosse buurt van Stuttgart.

Cultuur

In Stuttgart is het aantal musea bijna niet te tellen. De bekendste zijn: Kunstmuseum Stuttgart, Staatsgalerie Stuttgart, en de sociëteit van de Württembergische Kunstverein, opgericht in 1827. Ook voor een avondje uit is Stuttgart een topstad. In het Staatstheater Stuttgart worden opera-, dans- en toneelvoorstellingen gegeven. Toneel en variété is te zien in het Schauspielhaus, het Altes Schauspielhaus, het Altes Theater en het Wilhelma Theater, om er maar een paar te noemen.

De omgeving van Stuttgart

De prachtige omgeving van Stuttgart leent zich uitstekend voor een tochtje. Rondom de stad liggen uitgestrekte wijngaarden en binnen een uur zit je in het Prachtige Zwarte Woud. Daar vind je de grootste watervallen van Europa en bijvoorbeeld het pittoreske dorpje Triberg, bekend van de koekoeksklokken.

Een bezoek aan de stad Stuttgart

Een bezoek aan Stuttgart zal niemand tegenvallen. Er is voor elk wat wils en hotels zijn er voldoende voorhanden. Voor een avondje uit of een dagje shoppen ben je in Stuttgart aan het juiste adres. Kom je met de auto naar Stuttgart, vergeet dan niet om een Milieusticker Duitsland te kopen. Want zonder Milieusticker Duitsland mag geen enkele auto (dus ook geen buitenlandse) de stad in.