Berlijn

De stad Berlijn

Berlijn, een stad niet ver gelegen van Nederland, maar wordt vaak vergeten bij het plannen van een stedentrip. Zonde eigenlijk, Berlijn staat bekend om zijn gezelligheid en oude historische gebouwen. De stad is zeer belangrijk geweest in de geschiedenis van Duitsland en is voor cultuurliefhebbers zeker een bezoek waard.

Bezienswaardigheden

Berlijn heeft tal van prachtige gebouwen en musea te bezoeken. Hieronder vindt u een kort overzicht van bezienswaardigheden die u eigenlijk niet gemist mag hebben tijdens een bezoek aan Berlijn.

Rijksdaggebouw

Het Rijksdaggebouw is gebouwd in 1884 en is zeer imposant. Op het eerste gezicht zult u misschien denken dat u naar een paleis staat te kijken, maar vanuit dit gebouw regeert de overheid. Het gebouw is de Tweede Wereldoorlog helaas niet ongeschonden door gekomen, het pand is grotendeels gerestaureerd. Een aantal kogelgaten zijn nog zichtbaar.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie is de meest beruchte grensovergang in de periode dat Berlijn was verdeeld in Oost en West. De naam Charlie komt van de letter C, omdat dit de derde grenspost was tussen Oost en West. Dichtbij de grensovergang vindt u het museum Haus am Checkpoint Charlie, waar u veel te weten komt over wat zich er precies allemaal heeft afgespeeld.

Potsdamer Platz

Voor de Tweede Wereldoorlog was de Potsdamer Platz een bruisend plein met kenmerkende panden. Tijdens de oorlog heeft het plein veel schade opgelopen nu is het gemoderniseerd. U vindt veel moderne gebouwen met theaters, bioscopen en uitgaansgelegenheden. De Potsdamer Platz past goed in het nieuwe moderne Berlijn.

Berlijnse Muur

Berlijn staat het meest bekend om de Berlijnse Muur, deze kunt u daarom natuurlijk niet onbezocht laten. In 1961 werd de 45 km lange betonnen muur gemaakt met een hoogte van 3,6 meter om de stad te verdelen in Oost en West. Na de val in 1989 is de muur grotendeels gesloopt, u vindt nog enkele stukken muur in de stad. Het meest beroemde stuk is de East Side Gallery, deze is 1316 meter lang en beschilderd door kunstenaars.

Berliner Dom

De Berliner Dom is een imposant gebouw dat voor de Tweede Wereldoorlog nog veel imposanter was. Na de oorlog is de Dom gerestaureerd tot een kleinere en sobere kathedraal. Het gebouw is te bezoeken en binnen vindt u onder andere de Sauerorgel met 7200 pijpen en de Hohenzollern sarcofagen.

Dit is slechts een greep uit het aantal bijzondere bezienswaardigheden dat Berlijn te bieden heeft. De stad Berlijn is zo bijzonder omdat men ziet wat voor schade het heeft opgelopen in de Tweede Wereldoorlog, maar u ziet ook wat voor prachtige moderne gebouwen de Duitsers hebben weten neer te zetten. Dit maakt het op de dag van vandaag een bruisende stad met een verhaal dat u niet snel zult vergeten.

En bent u van plan om met de auto Berlijn te bezoeken? Zorg dan dat u een Milieusticker Duitsland op de auto heeft. In 2008 heeft Duitsland milieuzones ingesteld in Duitse steden en wanneer u zo’n zone betreedt zonder Milieusticker Duitsland riskeert u een boete.