Veelgestelde Vragen

Veelgestelde vragen

Wat is een milieusticker?

Een milieusticker is een bewijs dat uw voertuig voldoet aan bepaalde emissienormen. De sticker is verplicht bij het betreden van een Duitse milieuzone. 

Wat is een umweltzone?

De milieuzones zijn gebieden in Duitsland waar de overheid sinds het jaar 2008 probeert de kwaliteit van de lucht te verbeteren. Dit wil men doen door onder andere de uitstoot van fijnstoffen te beperken. Een gebied die in aanmerking komt is duidelijk te herkennen aan verkeersborden met de tekst: “Umweltzone”, ook wel milieuzone. 

Wanneer heb ik een milieusticker nodig?

Als u met de auto naar Duitsland reist houdt er dan rekening mee dat sommige gebieden in Duitsland, milieuzones zijn. Deze zones mag u alleen inrijden als uw auto voorzien is van een Duitse milieusticker die in de bewuste milieuzone is toegestaan. Bekijk hier de umweltzonen.

Wat voor sticker krijg ik?

Afhankelijk in welke emissieklasse uw voertuig valt, wordt bepaald welke milieusticker voor uw voertuig van toepassing is. Afhankelijk van uw auto krijgt u een groene of gele sticker. De sticker bepaald welke milieuzones u wel of niet in mag rijden. Een groene sticker is in alle milieuzones toegestaan. Een gele sticker is alleen nog maar te gebruiken in Neu-Ulm. Rode stickers worden nergens toegelaten in milieuzones van Duitsland, deze zullen wij daarom ook niet leveren. Als u een retrofit roetfilter (door de KBA goedgekeurd) heeft laten inbouwen, dan komt u in aanmerking voor een milieusticker uit de eerst hogere klasse.
Wij lezen de informatie van uw auto uit en bepalen aan de hand daarvan welke sticker u krijgt. Globaal kunt u uitgaan van het volgende:
Groene sticker:
Benzine-auto’s toegelaten vanaf 01-01-1993
Dieselauto’s toegelaten vanaf 01-01-2006
Gele sticker:
Dieselauto’s toegelaten vanaf 01-01-2001 tot en met 31-12-2005

Zijn er nog uitzonderingen?

Als u alleen gebruik maakt van de snelwegen in Duitsland, ook als de snelweg door een milieuzone loopt, hoeft u geen milieusticker aan te schaffen. De milieuzones bevinden zich in en rond Duitse steden, een milieusticker is uiteraard ook niet nodig als u geen milieuzone betreed. 
Daarnaast zijn enkele voertuigen vrijgesteld van een milieusticker. De volgende voertuigen hebben geen milieusticker nodig: 

Motoren, scooters, snorfietsen, bromfietsen en andere driewielige voertuigen.
Invalide voertuigen met een Europesche gehandicapten parkeerkaart
Landbouwmachines
Werkverkeer
Hulpdiensten
Mobiele apparaten en machines
Als uw voertuig in de EU is geregistreerd met een kenteken van minstens 30 jaar oud en voorzien is van een zogeheten H kenteken of een rode 07 kenteken
Een in Nederland geregistreerde auto met een blauw kentekenplaat met een datum eerste toelating vóór 01-01-1978.

Wat is de levertijd van de milieusticker voor Duitsland?

Wij leveren de milieusticker doorgaans binnen één werkdag aan bij PostNL. Voor de levering zijn we afhankelijk van PostNL. Over het algemeen heeft u de sticker binnen twee werkdagen in huis. Let op: op zondag en maandag wordt er niet geleverd. De sticker wordt geleverd in een envelop met Cargo erop.  Voor levering naar België dient u uit te gaan van 3 werkdagen.

Hoe ontvang ik de milieusticker?

De milieusticker voor Duitsland ontvangt u per post op het door u opgegeven adres.

Hoelang is de milieusticker voor Duitsland geldig?

De milieusticker voor Duitsland is onbeperkt geldig, zolang u hetzelfde kenteken heeft. Bij het vervangen van de voorruit dient u wel een nieuwe milieusticker aan te schaffen, omdat u de sticker maar één keer kunt opplakken.

Is de milieusticker in heel Duitsland geldig?

Ja de groene milieusticker is in heel Duitsland geldig voor het betreden van een milieuzone. De gele milieusticker is alleen geldig in het plaatsje Neu-Ulm. 

Kan ik de boeking van een milieusticker wijzigen of annuleren?

Neemt u direct na uw bestelling contact met ons op, dan kunnen wij eventueel nog iets voor u betekenen. Maar zodra de milieusticker op uw kenteken gedrukt en verstuurd is kunnen hier geen wijzigingen meer in worden aangebracht.

Kan ik een milieusticker meerdere keren gebruiken?

Nee, u kunt uw milieusticker maar één keer opplakken. De sticker is onbeperkt geldig en op kenteken geregistreerd.

Moet ik een nieuwe milieusticker aanschaffen als mijn voorruit moet worden vervangen?

Ja, u dient een nieuwe milieusticker aan te schaffen. Een sticker kan niet tweemaal worden opgeplakt. 

Wat gebeurd er als ik in een milieuzone kom zonder sticker?

Als u een milieuzone betreed en uw voertuig geen milieusticker, een verkeerde milieusticker of een verkeerd opgeplakte milieusticker heeft, kunt u een boete krijgen. Deze boetes kunnen aanzienlijk oplopen (vanaf 80 euro). Sommige voertuigen hebben recht op een vrijstelling, dit kunt u vinden onder ‘uitzonderingen’. 

Komen er nog meer milieuzones bij?

Er komen nog steeds milieuzones bij. Tevens worden de gebieden die nu al zijn ingericht als milieuzone, strenger met het toelaten van auto’s met een lage emissieklasse (hoge uitstoot van fijnstof). Vanaf 2020 wilt Duitsland met het tolsysteem gaan werken. Of dit daadwerkelijk wordt uitgevoerd moeten we nog afwachten. 

Welke producten heb ik nog meer nodig voor mijn autovakantie naar Duitsland?

Ja, als u met de auto door Duitsland reist is het verplicht om een verbanddoos en gevarendriehoek mee te hebben. Daarnaast dient u voor iedere passagier een veiligheidsvest in de auto te hebben liggen. Deze producten kunnen eenvoudig worden besteld via tolvignetten.nl.

Ik heb een bedrijf en wil meerdere Duitse milieustickers tegelijk aanvragen, kan dat?

Ja, dat is geen probleem. Ook deze leveren wij binnen 48 uur. < 10 stickers dient u gewoon online per stuk aanvragen. Wilt u > 10 stickers tegelijk bestellen, dan kunt u een excel bestand met de kentekens en chassisnummers aan te leveren en per mail te versturen. Neem hiervoor contact met ons op via contact@milieusticker-duitsland.nl.

Ontvang ik een factuur?

Wanneer u via onze website een milieusticker voor Duitsland heeft besteld, dan ontvangt u automatisch een factuur nadat wij de sticker op de post hebben gedaan.

Zijn mijn gegevens veilig?

Wij maken gebruik van een beveiligde verbinding (https). Uw persoonsgegevens worden alleen gevraagd om de aanvraag van het vignet te doen. De gegevens worden verder op geen enkele manier gebruikt en worden niet doorverkocht aan derden voor commerciële doeleinden. 

Betaling

Betalen is mogelijk met iDeal (NL), Bancontact (BE) en Creditcard. Na betaling is uw aanvraag definitief.