Bremen

De stad Bremen

Bremen, een Hanzestad gelegen in het noordwesten van Duitsland aan de rivier de Weser, is een ware aanrader voor een stedentrip. Bremen is vanuit Nederland goed te bereiken met de auto, al dien je er wel rekening mee te houden dat ook hier de Milieusticker Duitsland van toepassing is. In de stad is er van alles te doen, of je nu meer houdt van het bezoeken van musea, van winkelen of van uitgaan; in Bremen kan het allemaal.

Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden van Bremen zijn met name geconcentreerd in de historische binnenstad, de Altstadt. Aan de Marktplatz alleen al zijn vele toeristische trekpleisters te vinden, zoals het gotische Rathaus uit de 15e eeuw en de St. Petri Dom, een kathedraal uit de 13e eeuw. Voor het Rathaus staat het standbeeld van Roland, een neef van Karel de Grote, uit de 15e eeuw. Verderop vind je het beeld van de Stadtmuzikanten uit 1953, een bronzen kunstwerk dat verwijst naar een verhaal van de gebroeders Grimm. Aan de westkant van het plein staan oude koopmanshuizen en het mooie gildehuis Schütting. Het moderne Haus der Bürgerschaft, het parlementsgebouw van Bremen, valt met de jaren ’60 architectuur iets uit de toon op het plein.

Het is tevens aan te raden een kijkje te nemen in het Schnoorviertel, een gezellige historische wijk met kleine huisjes uit de 15e en 16e eeuw en talrijke restaurantjes in dezelfde sfeer.

Musea

Bremen kent ook veel musea die een bezoekje waard zijn. Zo is er het Übersee-Museum, een volkenkundig museum dat dateert uit 1891. Het museum ligt pal naast het centraal station en geeft een impressie van verschillende wereldculturen, met een nadruk op de culturen van Azië en Oceanië.

Voor de kunstliefhebbers heeft Bremen de Kunsthalle waar veel schilderijen van met name Franse impressionisten te bezichtigen zijn. Denk hierbij aan schilders als Paul Cézanne, Pierre-Auguste Renoir en Claude Monet. Ook de werken van Duitse schilders hebben een plek gekregen in het museum, er hangen schilderijen van onder meer Max Liebermann, Edvard Munch en Paula Modersohn-Becker.

Winkelen

Shoppers kunnen in Bremen hun hart ophalen bij het zien van de autovrije winkelgebieden vol warenhuizen en boetiekjes. De Obernstrasse is de belangrijkste winkelstraat van Bremen en hier in de buurt zijn veel overdekte winkelpassages te vinden, waardoor shoppen met slecht weer ook een leuke activiteit is. Bremen beschikt ook over twee grote shopping malls die buiten het centrum gelegen zijn, te weten Waterfront en Weserpark.

Uitgaan

Uitgaan in Bremen begint veelal aan de Schlachte, de promenade langs de rivier de Weser. Aan de Schlachte zijn vele restaurants en cafés te vinden, waar het in de zomer heerlijk vertoeven is op de terrassen. De uitgaansavond kan voortgezet worden in Das Viertel, bestaande uit de wijken Ostertor en Steintor. In Das Viertel, in het oosten van Bremen, bevinden zich allerlei restaurants, cafés en pubs. Als je echt wilt dansen kun je de Disko-Meile bezoeken, een bijnaam voor het gebied rond de Breitenweg en de Rembertiring, waar meerdere discotheken en clubs te vinden zijn.

Al met al is Bremen een goede bestemming voor iedereen die houdt van cultuur, kunst, winkelen en uitgaan. Wacht daarom niet langer en boek je stedenstrip naar Bremen vandaag nog! Vergeet daarbij niet op tijd een Milieusticker Duitsland aan te schaffen, zodat je zonder zorgen op weg kunt naar een paar dagen Bremen.