De stad Hannover

Niet voor niets gaan ieder jaar honderdduizenden Nederlanders voor een kort - of langer verblijf naar Duitsland. Het land heeft zoveel te bieden en dat op ieder gebied. Zo ligt er in het noorden de stad Hannover. De stad aan de rivier de Leine herbergt meer dan een half miljoen inwoners. Het is een leuke stad om te stappen en om te shoppen. Met name het stadsdeel Linden biedt heel wat leuke restaurants waar het best goed toeven is. Zoals overal in Duitsland kan men in Hannover voor een voor onze begrippen redelijk lage prijs behoorlijk eten.

Milieu

Veel Duitse steden en zo ook Hannover hebben een strikt autobeleid. Dat betekent dat auto's vanaf een bepaalde leeftijd niet meer zo maar de stad in mogen. De milieusticker Duitsland is vaak een verplichting, waaraan minimaal voldaan moet worden. Overigens geldt voor Hannover dat veel bezienswaardigheden goed met het openbaar vervoer te bereiken zijn. Zoals de Herrenhäuser Gärten, de waarschijnlijk mooiste barokke tuinen van Europa. Of het stadhuis met zijn vijvers. Tijdens de jaren dertig zijn heel wat van de vijvers, met name die rondom het Leine slot, die hier te vinden zijn, gegraven door werkloze mensen in het kader van de Arbeitseinsatz (verplicht werk). Op die manier hield men ze aan het werk, zoals in Nederland de veenwerkers ooit verplicht werk verrichtten.

Regio

Ook de regio rondom Hannover is de moeite waard. Neem de tijd om de prachtige stad Hameln, die niet ver van Hannover verwijderd is, te bezoeken. Ja, het is echt de stad van de wereldberoemde Rattenvanger van Hameln. Voor de kinderen zijn er in het centrum voetstappen te vinden die ze kunnen volgen. Op die manier worden zij de volgers van de Rattenvanger. Hameln heeft een prachtig centrum, met heel wat Middeleeuwse vakwerkhuizen. Overigens is ook hier de milieusticker Duitsland verplicht.

Wolkenkrabber?

Terug in Hannover kun je de oudste Duitse wolkenkrabber, het Anzeigerhochhaus, bezichtigen. De stad heeft een aantal leuke musea, waaronder het Nedersaksisch Landsmuseum. Daarnaast biedt ze prachtige stadsparken en de eerder genoemde Leine en stadsvijvers, waar het met mooi weer heerlijk picknicken is of om gewoon een leuk terrasje te pakken. Hannover is een levendige stad waar de landsregering van Nedersaksen in het prachtige Leine-slot zetelt. Er is een wandelroute, de zogenaamde Rode Route, die door het centrum langs alle bezienswaardigheden die hier te vinden zijn, leidt. Wie liever gaat shoppen, kan zuidelijk van het station goed terecht in het autovrije deel van de stad. Hier zijn overigens ook, met name rondom de Markt, leuke eetgelegenheden en terrassen te vinden. Hannover en het omringende Weserbergland zorgen samen voor een heerlijk lang weekend, waarbij zeker bij mooi weer genoeg te zien en te beleven is.