Berlijn

Heb ik voor Berlijn een milieusticker nodig?

 

Berlijn is niet ver gelegen vanaf Nederland en is een perfecte bestemming voor het plannen van een stedentrip.  Wanneer u met de auto naar Berlijn gaat, rijdt u door een milieuzone. Het is daarmee verplicht om een milieusticker voor de stad Berlijn te kopen. Sinds 2008 is het niet toegestaan om zonder milieusticker een Umweltzone te betreden. De Umweltzone in Berlijn is ingesteld voor het hele gebied binnen de ring. Hier bevinden zich tevens de meeste hotels en andere type accommodaties. Ook bevinden de bekende wijken zoals Neukölln en Charlottenburg zich in dit gebied.  Zonder een sticker riskeert u een boete in Berlijn. Heeft u al een milieusticker voor Berlijn aangeschaft? Lees dan hieronder welke bezienswaardigheden en activiteiten u niet mag missen.

Berlijn Duitsland

Bezienswaardigheden Berlijn

Berlijn is een internationale stad en staat bekend om haar gezellige sfeer, urban uitstraling en de vele culturele- en historische bezienswaardigheden. Zo zijn er tal van prachtige gebouwen en musea te vinden in de stad en valt er veel te ontdekken op culinair gebied.

Rijksdaggebouw

Het Rijksdaggebouw is gebouwd in 1884 en is een zeer opvallend gebouw. Op het eerste gezicht zult u misschien denken dat u naar een paleis staat te kijken, maar vanuit dit gebouw regeert de overheid. Het gebouw is de Tweede Wereldoorlog helaas niet ongeschonden door gekomen, het pand is grotendeels gerestaureerd. Een aantal kogelgaten zijn nog zichtbaar.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie is de meest beruchte grensovergang in de periode dat Berlijn was verdeeld in Oost en West. De naam Charlie komt van de letter C, omdat dit de derde grenspost was tussen Oost en West. Dichtbij de grensovergang vindt u het museum Haus am Checkpoint Charlie, waar u veel te weten komt over wat zich er precies allemaal heeft afgespeeld.

Potsdamer Platz

Voor de Tweede Wereldoorlog was de Potsdamer Platz een bruisend plein met kenmerkende panden. Tijdens de oorlog heeft het plein veel schade opgelopen nu is het gemoderniseerd. U vindt veel moderne gebouwen met theaters, bioscopen en uitgaansgelegenheden. De Potsdamer Platz past goed in het nieuwe moderne Berlijn.

Berlijnse Muur

Berlijn staat het meest bekend om de Berlijnse Muur, deze kunt u daarom natuurlijk niet overslaan. In 1961 werd de 45 km lange betonnen muur gemaakt met een hoogte van 3,6 meter om de stad te verdelen in Oost en West. Na de val in 1989 is de muur grotendeels gesloopt, u vindt nog enkele stukken muur in de stad. Het meest beroemde stuk is de East Side Gallery, deze is 1316 meter lang en beschilderd door kunstenaars.

Berliner Dom

De Berliner Dom is een indrukwekkend gebouw dat voor de Tweede Wereldoorlog nog veel imposanter was. Na de oorlog is de Dom gerestaureerd tot een kleinere en sobere kathedraal. Het gebouw is te bezoeken en binnen vindt u onder andere de Sauerorgel met 7200 pijpen en de Hohenzollern sarcofagen.

Fietsen in Berlijn

De afstanden in Berlijn zijn groot. Het openbaar vervoer binnen de stad is uitstekend geregeld door middel van de U-bahn en S-bahn, echter kost het wel enige tijd om tussen de verschillende bezienswaardigheden te reizen. Een andere manier om de stad gemakkelijk en snel te ontdekken, is de fiets. Deze kunt u op verschillende punten in de stad huren en ook weer afleveren. Uw start-en eindpunt hoeft niet hetzelfde te zijn.

Uiteraard heeft Berlijn nog veel meer bijzondere bezienswaardigheden te bieden. De stad Berlijn is zo bijzonder omdat het nog duidelijk zichtbaar is hoeveel schade de stad heeft opgelopen in de Tweede Wereldoorlog. Door de wederopbouw en toevoeging van moderne gebouwen, is de stad inmiddels een bruisende stad geworden met een bijzonder verhaal.