Bremen

Heb ik een milieusticker voor Bremen nodig?

De Hanzestad Bremen bevindt zich op relatief korte reisafstand van Groningen en wordt veel gekozen voor een dagje weg. Wanneer u een reis met de auto overweegt naar Bremen, dan zult u door een milieuzone rijden. U dient dan verplicht een milieusticker voor de stad Bremen aan te schaffen. Zo’n 11 jaar geleden heeft de overheid besloten om deze zones in te stellen. De Umweltzone in Bremen geldt voor zowel het nieuwe- als ook het oude stadsgedeelte. In het oude stadsgedeelte bevinden zich de meeste historische- en culturele bezienswaardigheden. Een milieusticker is verplicht, zonder sticker riskeert u een boete in Bremen. Heeft u alles al geregeld? Lees dan hieronder welke bezienswaardigheden in Bremen u niet mag missen.

Bremen Duitsland

Bezienswaardigheden Bremen

Bremen is een stad die relatief goed bewaard is gebleven in de Tweede Wereldoorlog. En zijn daarom nog vele historische gebouwen te vinden in de stad. Er zijn zelfs gebouwen uit de 13e, 14e en 15e eeuw te bewonderen. De stad Bremen is hiermee een uitstekende stad voor liefhebbers van cultuur en historie.

Rathaus

De meeste bezienswaardigheden van Bremen zijn geconcentreerd in het historische gedeelte van de stad. Ook wel Altstadt genoemd. Aan de Marktplatz alleen al zijn vele toeristische trekpleisters te vinden, zoals het gotische Rathaus uit de 15e eeuw. Sinds 1973 is het gebouw officieel benoemd tot monument.

Stadtmuzikanten

Bremen staat natuurlijk bekend om de Bremer Stadsmuzikanten. De Bremer Stadsmuzikanten komen voor in het gelijknamige sprookje, geschreven door de gebroeders Grimm. In 1953 werd er een bronzen beeld geplaatst op de Marktplatz, naast het stadhuis van de stad Bremen. Dit beeld refereert aan de ezel, de hond, de kat en de haan uit het Grimm-sprookje.

St. Petri Dom

Ook de St. Petri Dom ligt direct aan de Marktplatz in Bremen. Ook dit gebouw is in gotische bouwstijl gebouwd en is zo’n 1200 jaar geleden tot stand gekomen. Door de eeuwen heen is het gebouw meermaals verwoest en opnieuw opgebouwd. De kerk heeft daarmee verschillende stijlen doorgemaakt, van Romaans tot Gotisch.

Haus der Bürgerschaft

Ook gelegen aan het marktplein in Bremen, is het Haus der Bürgerschaft. Het gebouw uit de jaren ’60, is voorzien van een compleet andere bouwstijl dan de andere gebouwen gelegen aan dit plein. Het Haus der Bürgerschaft doet dienst als parlementsgebouw.

Schnoorviertel

Bij een bezoek aan Bremen, mag ook zeker een wandeling door het Schnoorviertel niet ontbreken. Deze wijk is voorzien van kleurrijke houten huisjes met handwerk & ambachtswinkels, verschillende café’s en restaurants. Ook dit gedeelte van de stad gaat terug tot de 15e en 16e eeuw.

Übersee-Museum

Het Übersee museum is het museum voor de Volkenkunde en dateert uit 1891.  Het museum ligt pal naast het centraal station en geeft een impressie van verschillende wereldculturen, met een nadruk op de culturen van Azië en Oceanië.

Voor de kunstliefhebbers heeft Bremen ook de Kunsthalle waar veel schilderijen van met name Franse impressionisten te bezichtigen zijn. Denk hierbij aan schilders als Paul Cézanne, Pierre-Auguste Renoir en Claude Monet. Ook de werken van Duitse schilders hebben een plek gekregen in het museum, er hangen schilderijen van onder meer Max Liebermann, Edvard Munch en Paula Modersohn-Becker.

Winkelen

Shoppers kunnen in Bremen hun hart ophalen bij het zien van de autovrije winkelgebieden vol warenhuizen en boetiekjes. De Obernstrasse is de belangrijkste winkelstraat van Bremen en hier in de buurt zijn veel overdekte winkelpassages te vinden, waardoor shoppen met slecht weer ook een leuke activiteit is. Bremen beschikt ook over twee grote shopping malls die buiten het centrum gelegen zijn, te weten Waterfront en Weserpark.

Uitgaan

Uitgaan in Bremen begint veelal aan de Schlachte, de promenade langs de rivier de Weser. Aan de Schlachte zijn vele restaurants en cafés te vinden, waar het in de zomer heerlijk vertoeven is op de terrassen. De uitgaansavond kan voortgezet worden in Das Viertel, bestaande uit de wijken Ostertor en Steintor. In Das Viertel, in het oosten van Bremen, bevinden zich allerlei restaurants, cafés en pubs. Als je echt wilt dansen kun je de Disko-Meile bezoeken, een bijnaam voor het gebied rond de Breitenweg en de Rembertiring, waar meerdere discotheken en clubs te vinden zijn.