Bremen

Umweltzone Bremen

Een milieusticker is voor een groot deel van de steden in Duitsland verplicht. Dit geldt eveneens voor de hanzestad Bremen, gelegen in het noorden van Duitsland. De milieuzone in Bremen bestaat uit meerdere stadsgedeelten. De groene sticker is verplicht als u met de auto door de volgende gebieden rijdt:

 

  • Altstadt
  • Neustadt
  • Delen van Finndorf
  • Östliche Vorstadt

 

Het begin- en einde van de milieuzone wordt aangeduid met verkeersborden. Het betreden van bovenstaande wijken zonder sticker kan resulteren in een boete van €80.

Parkeren Bremen

In het hart van de stad bevinden zich verschillende parkeergarages waar u uw auto kunt parkeren. Ook kunt u in Bremen Mitte en Bremen Altstadt op verschillende plekken betaald parkeren. Beschikt u niet over een Umweltplakette of komt uw voertuig niet in aanmerking voor de sticker? Dan zijn er voldoende parkeermogelijkheden buiten de milieuzone. Parkeerplaats Bürgerweide beschikt over meer dan 2000 parkeerplekken. Vanaf hier kunt u te voet of per tram gemakkelijk het centrum van de stad bereiken.

Bezienswaardigheden Bremen

St Peter’s kathedraal

De kathedraal van St. Peter bevindt zich in het centrum van de stad Bremen. De kathedraal, ook wel St. Petri Dom genoemd, is van grote historische waarde. Een groot deel van de hedendaagse kathedraal stamt uit de 11e eeuw. In de 13e, 16e en 19e eeuw zijn er aanpassingen gedaan aan het gebouw. De Dom in Bremen heeft daarmee kenmerken uit het tijdperk van de Barok, Gotiek en Romantiek. Het gebouw omvat twee torens, waarvan u de zuidelijke toren kunt beklimmen voor een adembenemend uitzicht over de stad. In de kelder van het gebouw kunt een bezoek brengen aan de oude crypte. Hierin liggen 8 mummies opgeslagen van ongeveer 400 jaar oud.

UNESCO Werelderfgoed

Het Bremer Rathaus, ook wel City Hall genoemd, heeft in 2005 een ere plek gekregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In eerste instantie werd het Rathaus gebouwd in Gotische stijl, maar kreeg 200 jaar later een Renaissance make-over. Niet alleen de buitenkant is prachtig, ook de binnenkant van het gebouw is een bezoekje waard. 

De City Hall wordt met regelmaat opengesteld voor muzikale bijeenkomsten, zoals concerten. Bij één van de torens vindt u eveneens het beroemde bronzen standbeeld van de Bremer stadsmuzikanten. Het beeld bestaande uit een haan, hond en een aap & refereert aan een eeuwenoud volksverhaal. Hieruit is het wereldberoemde sprookje van de gebroeders Grimm van de Bremer Stadsmuzikanten ontstaan.

Böttcherstraße en de Schnoor

De Bötscherstraße staat bekend om haar prachtige architectuur. In de straat vindt u allerlei boetiekjes en kunstgalerijen. Om meer te weten te komen over de geschiedenis van deze straat, is het mogelijk om een rondleiding te boeken door dit unieke gedeelte van de stad. 

Ook het Schnoor Viertel, de oudste wijk van Bremen, staat bekend om haar mooie gebouwen. In de Schnoor kunt u nog oude vakwerkhuizen bewonderen en kunt u zich vergapen aan de mooie gevels van de huizen in deze autovrije wijk. In de wijk vindt u allerlei café’s, restaurants, kunst- en antiekwinkels, galerijen en ambachtswinkels. 

De Schlachte

Bent u toe aan een wandeling? Dan bent u bij de Schlachte aan het goede adres. Deze promenade langs de rivier de Weser geeft u een mooi uitzicht over het water, plezierboten en biedt u de mogelijkheid een bezoekje te brengen aan één van de vele bierbrouwerijen en restaurants.

Musea

Liefhebbers van musea kunnen hun hart ophalen in Bremen. Zo herbergt de Bremer Kunsthalle zo’n 700 jaar aan kunstgeschiedenis. Kunstwerken van kunstenaars wereldwijd staan hier tentoongesteld. Van Romantiek tot Impressionistische kunst tot aan moderne kunst, er is voor iedereen wat wils. 

Wilt u meer te weten komen over de wetenschap? Dan mag een bezoek aan het Universum niet ontbreken. Het bijzondere gebouw biedt ruimte aan 300 exposities op het gebied van natuurwetenschappelijke fenomenen. De exposities zijn onderverdeeld 3 thema’s, waarbij ook met regelmaat “Science-Shows” worden gehouden. Tijdens deze shows worden verschillende experimenten gepresenteerd.

In het Übersee museum kunt u uzelf onderdompelen in verre culturen. Het museum beschikt over een uitgebreide collectie van exposities van over de hele wereld, met focus op dieren en planten. Voor een dosis kunst en cultuur kunt u terecht in het Focke museum.

Met de auto naar Bremen

Voor een vakantie, weekend weg of zakelijk bezoek aan Bremen heeft u niet alleen een milieusticker voor Duitsland nodig. De overheid heeft eveneens voor bestuurders van auto’s het bezit van een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos verplicht gesteld. Vergeet u deze veiligheidsproducten niet en ga met een gerust hart op reis naar Bremen!