Hamburg

Umweltzone en milieusticker voor Hamburg

Voor de meeste grote steden heeft u een milieusticker Duitsland nodig. Hamburg vormt hier een uitzondering op. Een milieusticker voor Hamburg is niet verplicht. U hoeft daarmee geen groene sticker te kopen om met uw voertuig in het centrum Hamburg te mogen rijden. Sinds 31 mei 2018 is er daarentegen wel een verbod op dieselvoertuigen ingevoerd voor twee drukke straten in de stad. Dit verbod geldt voor een deel van de Max-Brauer-Allee (personenauto’s en vrachtwagens) en de Stresemannstraße (vrachtverkeer). Deze straten bevinden zich grotendeels in de stadsgedeelten Altona en Hamburg-Sternschanze. Het dieselverbod wordt in beide straten aangegeven door middel van verkeersborden. Bestemmingsverkeer vormt uiteraard een uitzondering. Wilt u bijvoorbeeld een restaurant of winkel in één van deze straten bezoeken? Dan mag u beide straten inrijden met een dieselvoertuig.

Wordt er gecontroleerd?

Er vinden controles plaats. Hierbij worden de gegevens die worden weergegeven op uw kentekenbewijs nagetrokken. Voertuigen die vermoedelijk binnen het verbod vallen, kunnen door de lokale politie worden gecontroleerd. Tot op heden worden er (nog) geen boetes uitgeschreven en komt u ervan af met een waarschuwing.

Parkeren Hamburg

Het verkeer in de binnenstad van Hamburg kan erg druk zijn. In de binnenstad bevinden zich 26 verschillende parkeergarages (Parkhäuser). Dagtarieven voor het parkeren lopen erg uiteen. Wij raden u aan om van te voren op internet na te gaan welke optie voor u het beste is. Er zijn daarnaast een aantal wegen waar u langs de weg betaald mag parkeren. Op slechts enkele plaatsen in de stad is gratis parkeren mogelijk. Parkeert u uw auto bij uw hotel of airbnb? Dan heeft u eveneens de mogelijkheid gebruik te maken van het uitgebreide netwerk van U-Bahnen, S-Bahnen en bussen. 

Bezienswaardigheden Hamburg

Hamburg is een havenstad met een veelzijdig aanbod aan bezienswaardigheden. In het centrum van de stad vindt u de Hamburger Rathaus. Een imposant gebouw gelegen dichtbij de rivier de Alster. Een wandeling langs de Alster mag niet ontbreken tijdens uw bezoek aan Hamburg. In deze omgeving vindt u eveneens de bekende winkelstraat van Hamburg, de Neuer Wall. U vindt in deze straat alle winkels van grote modemerken. Verderop in de stad vindt u eveneens de Europa Passage, een winkelcentrum met een groot aanbod. Voor een lunch of een drankje bij een bar kunt u uitstekend terecht in de wijk Sternschanze. U vindt hier een uitgebreid aanbod aan restaurants, cafés en barretjes. Brengt u een bezoek aan de haven van Hamburg en de Elbtunnel? Dan mag een bezoek aan StrandPauli (let op: alleen geopend tussen april en eind oktober) niet ontbreken. 

Wilt u in de avonduren het uitgaansleven opzoeken? Dan bent u in Hamburg aan het goede adres. Aan de Feldstraße vindt u een historische bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog diende het gebouw als appartementen complex. Inmiddels kunnen technoliefhebbers er wekelijks terecht voor een avond uit. Hamburg staat wereldwijd bekend om het uitgebreide en excentrieke nachtleven. Hiervoor kunt u terecht op de Reeperbahn, waar u overdag eveneens het bekend Beatles Platz kunt vinden. De Reeperbahn bevindt zich in de wijk St. Pauli en beschikt over tal van grote clubs, uitgaansgelegenheden en barretjes. Het nachtleven gaat door tot in de vroege uurtjes. Traditie is om daarna de maag te vullen op de Hamburger Fischmarkt.

Kenmerkend voor deze stad aan de Elbe is de Speicherstadt. Hamburg Speicherstadt is een verzameling van pakhuizen in het oude deel van de stadshaven. Speicherstadt is onderdeel van Hafencity, dat in het oude gedeelte van de stad ligt. In 2015 is de bezienswaardigheid toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Binnen de imposante gebouwen vindt u verschillende cafetaria, winkeltjes en een museum. Koffieliefhebbers kunnen terecht in het Kaffeemuseum Burg voor het proeven van een heerlijk kopje koffie en een dosis geschiedenis.

Dagtrips Hamburg

Heeft u naast het bezoeken van alle highlights in Hamburg nog tijd over? Ook in de omgeving van de stad is veel te zien. Zo kunt u vanuit Hamburg een dagtrip maken naar Lübeck, Stade of Lüneburg. Alledrie historische steden met eeuwenoude gebouwen en fotogenieke bezienswaardigheden. Lübeck staat eveneens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Middeleeuwse stad is in 40 minuten bereikbaar met het openbaar vervoer of de auto.

Milieusticker & verplichte veiligheidsproducten

Voor een bezoek aan Hamburg is de groene milieusticker niet verplicht. Wel dienen bestuurders van voertuigen onder de 3,5 ton te beschikken over een aantal veiligheidsproducten voor Duitsland. Met een verbanddoos, gevarendriehoek en één veiligheidshesje per persoon in uw auto, gaat u goed voorbereid op reis.