Heidelberg

Umweltzone en milieusticker voor Heidelberg

In Duitsland bevinden zich 58 Umweltzones. Binnen deze zones is een groene milieusticker verplicht. Deze sticker wordt ook wel Umweltplakette of Feinstaubplakette genoemd in het Duits. Deze verplichting geldt uitsluitend voor voertuigen onder de 3,5 ton. De overheden in Duitsland willen hiermee de uitstoot van voertuigen beperken. De Umweltzone in Heidelberg bestaat al sinds 1 januari 2010. Zonder milieusticker riskeert u een boete wanneer u de milieuzone in Heidelberg inrijdt.

De milieuzone in deze stad in Baden-Württemberg bestaat uit het oude stadscentrum en een deel van de stad ten noorden van de Neckar rivier. De Neckar rivier zelf en omliggende straten aan de oevers van de rivier vallen niet binnen de zone. Ook een groot deel ten zuiden van het centrum van de stad valt binnen de milieuzone. De universiteitscampus van Heidelberg is uitgesloten en kent geen vignetplicht. Een overzicht van de verschillende gebieden die onder de milieuzone vallen vindt u hieronder:

  • Handshuhsheim (zonder het Handschuhsheimer Feld)
  • Neuenheim (zonder het Neuenheimer Feld en Ziegelhäuser Landstraße)
  • Bergheim
  • Altstadt (zonder het Stadtwald)
  • Weststadt
  • Südstadt
  • Rohrbach (zonder Rohrbach-Süd)

Parkeerplaatsen Heidelberg

Parkeren in het centrum van de stad is vaak alleen toegestaan als u een parkeervergunning heeft. Bezoekers kunnen langs de weg in de omliggende stadsdelen parkeren. Dit zijn vaak betaalde parkeerplaatsen. Langs de rivier vindt u eveneens een groot aantal parkeergarages. Aangezien de straten langs de rivier niet tot de Umweltzone behoren, kunt u hier ook parkeren indien uw voertuig niet in aanmerking komt voor de milieusticker. 

Bezienswaardigheden Heidelberg

Het pronkstuk van de stad Heidelberg is Schloss Heidelberg. In de 17e eeuw werd het kasteel zwaar beschadigd achtergelaten door de soldaten van Lodewijk de 14e. In de 19e eeuw is het kasteel volledig gerestaureerd. Vanaf de stadsmuren heeft u een mooi uitzicht. Ook de de prachtig versierde kamers in het Schloss mogen niet aan uw bezoek ontbreken. 

Al lopend over de hoofdstraat komt u langs vele verschillende historische gebouwen en bezienswaardigheden. Zo komt u er ook de Universitätsplatz tegen. Hier vindt u de oude universiteit van Heidelberg, daterend uit 1711. De Karl Theodor brug, kenmerkend voor de stad, is eveneens een mustsee. De brug komt voor in verschillende romantische gedichten en schilderijen. 

Wilt u Heidelberg en omgeving vanuit een ander perspectief bekijken? Een rit met de Heidelberg Mountain Railway brengt u naar 567 meter hoogte. Deze heuvel, ook wel Königstuhl genoemd, biedt een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende natuur. Wandel- en hike liefhebbers kunnen de stad van een andere hoogte bekijken door het bewandelen van de Schlangenweg. Bovenop de 400 meter hoge top vindt u de ruïnes van het Michaelsklooster. 

Liefhebbers van natuur kunnen vanaf Heidelberg gemakkelijk afreizen naar het Zwarte Woud. Hier vindt u tal van wandel- en fietsroutes. Dit maakt dat Heidelberg en omgeving veel te bieden heeft.

Veiligheidsproducten & milieusticker Heidelberg

Voor de stad Heidelberg is binnen de milieuzone een milieusticker verplicht gesteld. Daarnaast dienen bestuurders van voertuigen onder de 3,5 ton eveneens te beschikken over een aantal standaard veiligheidsproducten voor in de auto. Zo dient het voertuig te zijn uitgerust met een veiligheidshesje voor iedere inzittende, een verbanddoos en een gevarendriehoek.