München

Milieusticker München & Umweltzone

München is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren en tevens een van de rijkste steden van Duitsland. De stad ligt in het zuiden van Duitsland en is met bijna 1,5 miljoen inwoners de op twee na grootste stad van Duitsland. 

De stad werd ten tijde van de Tweede Wereldoorlog grotendeels in as gelegd. Hierdoor zou men vermoeden dat München geen authentieke uitstraling heeft. Het tegendeel is echter waar! De stad werd na het einde van de Tweede Wereldoorlog grotendeels in zijn oude historische staat hersteld. De stad bruist van de historie en maakt een authentieke indruk met zijn vele vakwerkhuizen. Tegelijkertijd zijn ook vele gebouwen die aan het nazi-tijdperk refereren bewaard gebleven. München was ten slotte de plek waar Hitler zijn staatsgreep mislukte. In de loop der tijd heeft München zich van dit imago weten te ontdoen. Tegenwoordig staat de stad om vele andere zaken in binnen- en in buitenland bekend. Het is de stad,  waar jaarlijks het Oktoberfest plaatsvindt, waar je goed kunt winkelen en eten en de thuisbasis van de befaamde voetbalclub FC Bayern München. Hierdoor zijn de bewoners van München trots op hun stad en trekt de stad jaarlijks vele bezoekers.

Kortom, er zijn verschillende redenen om München te bezoeken. In deze stad is iedereen welkom! Wel is het een aanrader om als bezoeker van München een milieusticker aan te schaffen.

Milieuzones in München

Al geruime tijd is de binnenstad van München een milieuzone. Maar, sinds oktober 2012 zijn de regels omtrent het binnenrijden van München aangescherpt. Alleen auto’s voorzien van een groene milieusticker mogen nog binnen de milieuzones van München rijden.

Toch is het niet altijd voor iedereen duidelijk, wanneer men een milieuzone binnenrijdt en waar de milieuzones zich binnen München en omgeving bevinden. Om dit wat inzichtelijker te maken, zijn de milieuzones op bovenstaande kaart weergegeven. Binnen de volgende wijken dient een bestuurder over een groene milieusticker te beschikken:

  • Schwabing
  • Maxvorstadt
  • Obere Au
  • Marsfeld
  • Ebenau
  • Ramersdorf
  • Untergiesing
  • Untersendling

De desbetreffende milieuzones zijn gemakkelijk aan de Duitse verkeersborden te herkennen. Op deze ronde verkeersborden staat het woord “Umweltzone”. Hiermee wordt aangegeven dat bestuurders een milieuzone binnenrijden. Op het moment dat er strepen door dit verkeersbord staan, betekent dit dat een milieuzone verlaten wordt. 

Must sees in München

In München valt er oneindig veel te beleven en te bezichtigen. De vraag is dan ook niet wat je allemaal zou kunnen zien, maar wat je als bezoeker van München tijdens een kort of lang verblijf gezien moet hebben. Om je als bezoeker op weg te helpen zijn de belangrijkste bezienswaardigheden op een rijtje gezet!

Allianz Arena

De Allianz Arena is het thuisstadion van de welbekende voetbalclub Bayern München. Dit is een van de belangrijke en meest bekende voetbalclubs van Duitsland. Verschillende Nederlandse voetballers hebben geruime tijd voor Bayern München gevoetbald. Denk hier o.a. aan oud-gedienden Arjan Robben, Roy Makaay en Mark van Bommel. Zij hebben allen op hun eigen manier vorm aan FC Bayern München gegeven. Hoe bijzonder is het dan ook om in hun voetsporen te treden en het veld van FC Bayern München op te lopen of van een voetbalwedstrijd in het stadion te genieten? Zo’n kans krijg je maar zelden! 

Oktoberfest

Het Oktoberfest is een groot volksfeest dat jaarlijks in het centrum van München plaatsvindt. Het is het grootste volksfeest ter wereld en trekt jaarlijks ruim 5 miljoen bezoekers. Dit heeft een goede reden! Het is namelijk het moment waarop in alle gezelligheid een biertje gedronken kan worden en waar bezoekers zich ongegeneerd kunnen opdoffen in een lederhose of dirndl. 

Tijdens het Oktoberfest wordt veel waarde aan muziek, traditie en bier gehecht. Zo mag niet zomaar elk soort bier gedronken worden, maar enkel bier wat uit München komt! Goede voorbeelden hiervan zijn Augustiner, Paulaner, Lowenbräu. Dit is dan ook het beste moment om het authentieke München te proeven!

Kerstmarkt in München / Mariënplatz

Kerstmarkten zijn in Duitsland een hot-item die jaarlijks vele toeristen trekken. Het is de plek waar een Bockwurst gegeten of glühwein gedronken kan worden. Dit geldt zeker ook voor de stad München. Jaarlijks vindt de kerstmarkt in München op het Marïenplatz plaats. Op de kerstmarkt worden verschillende waren aangeboden. Het is de plek om een mooie kerstbal, kaars of keramiek te kopen. Maar ook wordt een kerstmarkt in München gekenmerkt door vrolijke muziek, feestjes en lekker eten. Wat wil je nog meer?

Schloss Nymphenburg 

Slot Nymphenburg is een sprookjesachtig paleis dat vroeger dienst deed als de zomerresidentie van het Beierse hof. Hedendaags wordt het paleis nog steeds bewoond.Toch is er voor die liefhebbers van indrukwekkende architectuur of mooie kastelen volop de gelegenheid om dit prachtige paleis en zijn mooie ruime tuin met vele fonteinen te bezoeken.

Het bijzondere aan dit paleis is dat deze ongeschonden de Tweede Wereldoorlog doorstaan heeft. Met andere woorden, het kasteel is nog steeds in zijn originele staat. Het slot biedt dan ook de uitgelezen plek om je aan imposante schilderijen, kunstobjecten en architectuur te vergapen. 

Parkeren: waar in München?

In een grote stad zoals München kan het best een uitdaging zijn om een parkeerplaats te vinden. Het feit is ook dat dit vaak geen goedkope aangelegenheid is. Hierdoor is het belangrijk om voorafgaand aan de reis over je opties na te denken.

Parkhäuser – Parkeergarages

Uiteraard zijn er verschillende parkeergarages in de binnenstad van München te vinden. Hierbij is het gebruikelijk dat per uur een bepaald tarief betaald wordt. Normaalgesproken gaat het hier om een uurtarief variërende tussen de 2 en 4 euro. Houd er hierbij wel rekening mee dat niet alle parkeergarages in München 24 uur per dag open zijn. Sommige sluiten na 19 uur waardoor het belangrijk is om goed naar de openingstijden van een parkeergarages te kijken. Op deze manier kom je als bezoeker nooit voor een onverwachte situatie te staan!